Website van het project Filosofische Ontmoetingen

[Deze pagina werd laatst aangepast op 4 november 2019.]

[Voor een verslag van deze bijeenkomst, met documenten, links en een paar foto's, klik hier.]

Educatie en onderwijs

Streven naar gedragsverandering ...

...en scheppen van een draagvlak voor structurele veranderingen

Filosofische Ontmoetingen (werkjaar 2019-2020) - Winterontmoeting

Dit is de twee sessie van het laatste werkjaar in dit kader. We kozen voor dit werkjaar een bepaald thema en hebben de algemene kijk op dit thema uitgelegd in de Herfstontmoeting op 22 september 2019. Meer uitleg bij het thema van dit jaar kun je hier lezen.

Tijdens de 3 volgende sessies willen we telkens de nadruk leggen op een welbepaald aspect van dit thema. Voor deze sessie nemen we educatie en onderwijs om dieper op in te gaan.

Op weg met de klimaatjongeren

Jongeren zoals Anuna De Wever, Kyra Gantois, Adélaïde Charlier, ... geïspireerd door de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg stemmen ons hoopvol. Geen enkele andere beweging heeft in de laatste jaren zoveel (jonge) mensen op de been gebracht. Over heel de wereld trouwens. De inzet is groot en bewonderenswaardig. Op dit ogenblik zijn Anuna en Adélaïde, samen nog een dertigtal andere jongeren, met Sail to the Cop aangekomen in Zuid-Amerika. Het was de bedoeling om verder te reizen naar Chili om daar de Youth Climate Conference in Valpaiso (28 tot 30 november) en de klimaatconferentie COP25 in Santiago bij te wonen. Ondertussen weten we dat deze niet zal doorgaan in Chili, maar in Madrid, nog steeds van 2 tot 13 december. We weten ook dat het hen niet zal lukken om op tijd terug te keren naar Europa. Aan de andere kant zal Greta Thunberg waarschijnlijk wel op tijd terug in Europa aankomen om de COP25 in Madrid te kunnen bijwonen.

Wat is de impact daarvan op andere jonge mensen? In een recent artikel van De Morgen konden we lezen dat 9 op 10 jongeren de oorzaak van de klimaatopwarming niet kent. Het doet vragen rijzen over het draagvlak onder jongeren en de bereidheid om hun levensstijl aan te passen. Gaat het bij de klimaatspijbelaars om een kleine selecte groep van scholieren uit een geëngageerde middenklasse? Is de groep groot genoeg om in de toekomst ook meer structurele veranderingen mogelijk te maken? En om het engagement politiek te vertalen?

De omstandigheden zijn niet van die aard om het jonge mensen gemakkelijk te maken. Aan de ene kant is er druk die toch wel uitgaat van een samenleving, doordrongen van consumptie. Aan de andere kant is het voor velen, eens ze op eigen benen gaan staan, moeilijker om hun plek te vinden in deze samenleving, gericht op prestatie en voortgedreven door het concurrentiedenken. Dit is een contradictie inherent aan het systeem.

Het kan niet meer zo lang duren tot we gaan ondervinden dat dit onhoudbaar blijkt. De eerste tekenen zijn al zichtbaar. Sommige prangende problemen geraken maar niet opgelost, alvast niet op een democratische en sociaal aanvaardbare wijze.

En toch. Deze generatie is onze toekomst. Het belang van de rol ervan voor de samenleving van morgen kan niet onderschat worden. Daarover gaat deze bijeenkomst.

Het programma voor zondag 1 december 2019 is dan:

  14:30u Onthaal met koffie (en andere dranken)
  15:00u Inleiding tot de namiddag
  15:05u Actualiteit (met speciale aandacht voor Ecopolis op 10 november 2019) 
  15:15u Uiteenzetting over het thema van vandaag - met medewerking van Anaïs Jannsens (*)
  16:00u Pauze
  16:30u Gespreksronde: Hoe kan onderwijs en educatie bijdragen?
  18:15u Afsluiten van de gespreksronde
  18:30u Broodmaaltijd
  20:00u Einde   

Ecopolis is een jaarlijkse ontmoeting voor wie begaan is met een duurzame toekomst. Men gaat er in gesprek met auteurs over de transitie naar een sociaalecologische samenleving. Dit jaar is het thema 'Generation Hope' en vindt de bijeenkomst inspriatie bij de wereldwijde massale opstand van de jongeren tegen de klimaatimpasse. Vandaar dat we er hier even bij blijven stilstaan.

(*) Anaïs Janssens is de medewerker onderwijs regio Vlaams-Brabant/Mechelen/Brussel van Broederlijk Delen. We hopen verder nog op een bijdrage van iemand uit het onderwijs die vertrouwd is met de leefwereld van de jongeren en ons meer kan vertellen over wat er zoal leeft bij hen. En in het bijzonder in welke mate ze open staan voor gedragsveranderingen en willen bijdragen tot het realiseren van structurele veranderingen.

Praktische informatie

Deze namiddag vindt plaats bij Alfons Van Daele, Huttelaan 22, Heverlee. Voor koffie en andere dranken bij het onthaal en de pauze wordt gezorgd. Voor de (eenvoudige) broodmaaltijd brengt elkeen iets mee - voor de hoeveelheid denk je gewoon aan wat je zelf zou nodig hebben. Dat delen we dan met elkaar. Voor drank bij de maaltijd wordt gezorgd.

Verder vragen we wel nog een bijdrage van 5 Euro aan elke deelnemer. Dit is vooral bedoeld om de allerlei onkosten te dekken (zoals voor het uitnodigen van een spreker, het aankopen/ huren van de film of ander materiaal,...)

Meer informatie vind je nog bij het item 'Contact' in het menu links boven.