Website van het project Filosofische Ontmoetingen |
[Deze pagina werd laatst aangepast op 28 maart 2017.] [Op deze pagina vind je de uitnodiging voor de sessie van 12 maart. Die is ondertussen voorbij, zowel als de 'spiegelsessie' van 26 maart. Een beknopt verslag, met een verwijzing naar enkele documenten, vind je hier.] Werkjaar 2016-2017 Filosofische Ontmoetingen - Lente-ontmoetingEen economisch model zonder toekomstHet economisch model, dat nu dominant gehanteerd wordt, is gebaseerd op concurrentie, groei, en steeds meer consumptie. Wanneer deze economie niet groeit, loopt het fout. Er moeten telkens weer nieuwe behoeften gecreëerd worden om deze groei mogelijk te maken. En om nieuwe producten, die men niet echt nodig heeft, aan de man te brengen, zijn er consumenten nodig die rijker zijn dan de gemiddelde. Een economisch model zonder toekomst Dit systeem botst al langere tijd op zijn grenzen:
Deze inzichten zijn niet nieuw Toen ik in het laatste jaar van de humaniora zat - en dat is al meer dan 50 jaar geleden - werd ik door mijn toenmalige scoutsaalmoezenier Daniel Evrard aangezet om me te engangeren voor een soberder leven. Het milieu-aspect was in die tijd nog niet direct aan de orde, maar wel de twee andere elementen van hierboven. Dit was nog vóór het ontstaan van Agalev en de Anders Gaan Leven beweging! Een 10-tal jaar later werd ik actief lid van een organisatie Ita I Unidad, een kleine NGO die creatieve soberheid naar voor schoof. De drie aspecten van hierboven werden daar kernachtig verwoord als 'Het kan niet, het mag niet, en het heeft geen zin'. Dit was ook de tijd van de Club van Rome en het rapport De grenzen aan de groei. De tijd van Hou het klein van E. Schumacher. En sindsdien zijn ontzettend veel boeken en artikels geschreven over deze onderwerpen. Ik noem er, zeer willekeurig, een paar van de meer recente:
Politieke vertaling ? De concrete politieke vertaling van dit alles blijft tot op vandaag moeilijk. Nog steeds is het adagium van de beleidsvoerders dat alleen door meer (economische) onze welvaart kan op peil gehouden worden!
De lente-bijeenkomst van de Filosofische Ontmoetingen Tijdens de lente-ontmoeting op zondag 12 maart 2017 (met een herhaling op zondag 26 maart 2017) willen we daarover samen nadenken. Deze bijeenkomst is een eerste in een reeks van (minstens) drie bijeenkomsten. Op zaterdag 13 mei 2017 (met Tine Hens - auteur van het boek Het klein verzet) besteden we meer aandacht aan allerlei kleine initiatieven en in de bijeenkomst op zondag 10 september 2017 (met Dirk Barrez) onderzoeken we de transitie van kleine initiatieven naar meer structurele oplossingen op grotere schaal. Het programma voor zondag 12 maart 2017 (en zondag 26 maart) ziet er als volgt uit: 14:30u Onthaal met koffie (en andere dranken) 15:00u Inleiding door Wim Obbels en Alfons Van Daele 16:00u Pauze 16:30u Gespreksronde 18:15u Afsluiten van de gespreksronde 18:30u Broodmaaltijd 20:00u Einde Praktische informatie Deze namiddagen vinden plaats bij Alfons Van Daele, Huttelaan 22, Heverlee. Voor koffie en thee bij het onthaal en de pauze wordt gezorgd. Voor de (eenvoudige) broodmaaltijd brengt elkeen iets mee - voor de hoeveelheid denk je gewoon aan wat je zelf zou nodig hebben. Dat delen we dan met elkaar. Voor drank bij de maaltijd wordt gezorgd. Verder vragen we wel nog een bijdrage van 5 Euro aan elke deelnemer. Dit is vooral bedoeld om de onkosten te dekken (zoals voor het uitnodigen van een spreker, het aankopen/ huren van de film of ander materiaal,...) We vragen nu dat je zo snel mogelijk zou inschrijven. Geef je voorkeur aan (12 maart of 26 maart). Daartoe stuur je een mail naar de projectverantwoordelijke. Het aantal deelnemers is om praktische redenen beperkt. Laat ook iets weten wanneer je interesse hebt, maar om een of andere reden pas later kan beslissen. Dan kan ik je verwittigen indien het aantal inschrijving naar zijn maximum toe gaat. Meer informatie vind je nog bij het item 'Contact' in het menu links boven.
|