Website van het project Filosofische Ontmoetingen

[Deze pagina werd laatst aangepast op 12 december 2016.]

Werkjaar 2016-2017

Filosofische Ontmoetingen - Winterontmoeting

Democratie in crisis

  • Woordje vooraf: Deze bijeenkomst was bedoeld als een 'kopie' van de bijeenkomst op zondag 20 november 2016 die snel volgeboekt was. Er was echter te weinig volk aanwezig om een volwaardige bijeenkomst te houden. Het werd dus meer informeel. We hebben wel de presentatie van de vorige bijeenkomst bekeken en ik heb daar wat toelichting bij gegeven.

De democratie in de westerse landen heeft een dubbel probleem:

"Aan de ene kant lijken democratische politici niet langer goed in staat om een antwoord te bieden op de grote uitdagingen waarmee onze samenleving geconfronteerd wordt. We denken hierbij bijvoorbeeld aan de financieel-economische crisis die begonnen is in 2008, de oorlog in Syriƫ die niet alleen uitzichtloos en onoplosbaar lijkt, maar ook een vluchtelingenstroom op gang gebracht heeft waar de Europese leiders geen blijf mee weten, de nieuwe instroom van mensen met een vaak islamitische culturele achtergrond die door veel Europese burgers als erg bedreigend wordt ervaren, ... en natuurlijk ook nog de ecologische problemen met de opwarming van de aarde."

"Aan de andere kant vertaalt zich dat gebrek aan slagkracht van onze democratisch verkozen politici ook steeds meer in een groeiend wantrouwen van de burger. De burger keert zich af van de politiek of geeft zijn stem aan protestpartijen die inspelen op het groeiende ressentiment zoals radicaal linkse partijen Syriza in Griekenland of Podemos in Spanje aan de ene kant en rechts-populistische leiders en partijen aan de andere kant. De antipolitieke stemming leidt in heel Europa bovendien ook tot een versterking van de nationalistische reflexen ten koste van de Europese samenhang (cfr. de Brexit). Deze ontwikkelingen blijven overigens niet beperkt tot Europa. Het succes van Donald Trump in de presidentiƫle voorverkiezingen van 2016 is ook niet zo verwonderlijk. Het laat zien dat ook hier een groot deel van de kiezers vatbaar is geworden voor populistische retoriek en zich afkeert van de in hun ogen falende traditionele politiek."

Stefan Rummens verwoordt dit uitvoeriger in de inleiding van zijn boek Wat een theater. Politiek in tijden van populisme en technocratie waarvan je hier de inhoud en de inleiding vindt. Je kan natuurlijk ook het boek bestellen op de website van de uitgever.

Op donderdag 8 november waren er presidentsverkiezingen in de VS. De uitslag was weer erg verrassend. En het resultaat van deze verkiezingen zijn erg belangrijk, en niet alleen voor de VS, maar ook voor de (wereldvrede in de) rest van de wereld. Het gekozen thema bleef actueel, ook voor be bijeenkomst op zondag 4 december.

Het aangepaste programma zag er als volgt uit:


  14:30u Onthaal met koffie (en andere dranken)
  15:00u Een korte wandeling in het Hevereebos
  16:00u Pauze
  16:30u Toelichting bij de presentatie van Stefan Rummens (zie verder)  
  18:15u Afsluiten
  

Stefan Rummens (1975) is hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Als politiek filosoof onderzoekt hij de werking van onze parlementaire democratie en de problemen waar ze vandaag mee geconfronteerd wordt. Hij publiceert in toonaangevende vaktijdschriften en geniet internationale erkenning voor zijn werk over populisme en deliberatieve democratie.

Meer informatie vind je nog bij het item 'Contact' in het menu links boven.